Steam’de Oyun Satın Almak ve İade Etmek

Steam 2003 yılında kurulan ve günümüzde hem ücretli hem de ücretsiz binlerce oyunu bünyesinde barındıran uluslararası bir oyun platformudur. İnsanları kolaylıkla internet üzerinden indirerek bilgisayarlarına kurabildikleri ve mağazasında bulunan binlerce oyundan birini seçip satın alarak kütüphanelerine ekleyebildikleri bir platformdur. 2014’e kadar sadece dolarla alışveriş yapabildiğiniz bu platform 2014 yılından sonra Türk Lirası ile satış yapmaya başlamıştır.

Steam Alışverişlerinde Neler Satın Alınabilir?

Steam üzerinde sizin hesabınıza ait bir Steam Cüzdanı bulunmaktadır. Bu cüzdan içerisine para yükleyerek alışveriş yapmaya başlayabilirsiniz. Peki satın alabileceğiniz şeyler nelerdir?

  • Steam platformunda yer alan ve satışa sunulan oyunları
  • Steam oyunları içerisinde yer alan marketlerde görünüm ve bazı oyun içi kullanılan unsurları
  • Steam oyunlarının DLC paketlerini
  • Steam oyunlarında yer alan oyunların oyun içi müziklerini
  • Steam içerisinde yer alan bazı Videoları (Film veya kısa filmler)
  • Steam içerisinde yer alan yenilenebilir abonelikler
  • Steam içerisinde oyun, müzik, video içeriği veya DLC paketlerinin yer aldığı steam paketlerini

Steam üzerinden cüzdanınızda yer alan paranın yeterliliğine göre satın alabilirsiniz.

Türkiye de ve dünyada en çok tercih edilen bu platform da size binlerce oyunu ücretsiz veya belli bir ücret karşılığında oynama şansı tanımaktadır. Ayrıca sizin satın aldığınız oyunu iade edebilme hakkına da sahipsiniz. Örneğin Steam üzerinden ödeme yaparak bir oyun satın aldınız. Ama satın aldığınız oyunun size göre olmadığını ve beğenmediğinizi fark ettiniz. Bu durumda Steam’ın size bazı şartlarla birlikte bu oyunu iade edebilme hakkını sunduğunu unutmayın.

Steam İadesi İçin Gerekli Olan Şartlar Nedir?

  • Öncelikle satın aldığınız oyunu Steam üzerinden satın almış olmalısınız.
  • Satın aldığınız oyun 14 günü geçmemiş olmalıdır.
  • Satın aldığınız oyunda 2 saatten az süre geçirmeniz gerekmektedir.
  • VAC (Valve Anti-Cheat) tarafından yasaklanmamış olmanız gerekmektedir. Yani hile yaparak oyundan yasaklanmamış olmanız gerekmektedir.

Bu şartların hepsini sağlamış olmanız gerekmektedir. Eğer en az birini ihlal etmişseniz oyunu iade etme ve ücreti geri alma ihtimaliniz yoktur.

Bu Şartları Sağladığınızı Nasıl Anlarsınız?

Öncelikle oyunu Steam üzerinden satın aldınız ancak kaç gün önce oyunu satın aldığınızı bilmiyorsunuz, bunu bulabilmek için Steam hesabınıza giriş yapın. Daha sonra sağ üst köşede “Nickname” yani “Takma adınızın” olduğu yere tıklayın. “Hesap Detayları” bölümüne girin.

Pin

Daha sonra gelen ekranda “Satın alma geçmişini görüntüle” bölümüne giriş yapın. Orada gelen listede satın alım geçmişiniz ve iade etmek istediğiniz oyunun satın alım tarihini bulabilirsiniz.

Pin

Satın alım tarihinizin geçmediğini belirlediniz ancak oyunda kaç saat süre geçirdiğinizi bilmiyorsunuz ve öğrenmek istiyorsunuz. Bunun için oyun kütüphanenize girin ve iade etmek istediğiniz oyuna tıklayın ve gelen ekranda oyun posterinin hemen altında ortada “Oynama Süresi” altında kaç saat oynadığınızı görebilirsiniz.

Pin

Bütün bu şartları sağladınız ve VAC tarafından yasaklanmadıysanız yani oyun içerisinde hile kullanmadınız ve oyundan yasaklanmadıysanız iade işlemini gerçekleştirebilirsiniz.

Steam’de Oyun İadesi Nasıl Yapılır?

Tüm şartlar sağlandı ve oyun iadesini yapacaksınız ancak hangi adımları takip etmeniz gerektiğini öğrenmek istiyorsanız aşağıdaki adımları takip edebilirsiniz.

İade Talebi Oluşturabilmek için;

  • Oyunu satın aldığınız Steam hesabına giriş yapın. Daha sonra Kütüphanenizden iade etmek istediğiniz oyuna tıklayın. Gelen ekranda bağlantılar bölümünden “Destek” seçeneğine giriş yapın.
Pin

Destek ekranında “Bu ürün ile ilgili yaşadığınız sorun nedir?” yazısı altında ki seçeneklerden yaşadığınız problemi bularak tıklayın. Genel olarak en hızlı şekilde iade etmek istiyorsanız “Umduğum gibi değil” seçeneğini seçmenizi tavsiye ederiz.

Pin

Seçtiğiniz seçeneklere göre karşınıza gelecek olan seçenekler değişkenlik gösterir ancak bir çoğunda “İade talebinde bulunmak istiyorum” seçeneği gelecektir. “İade talebinde bulunmak istiyorum” seçeneğini seçin.

Pin

“İade talebinde bulunmak istiyorum” Seçeneğine tıkladığınızda karşınıza iade talebi oluşturabileceğiniz bir ekran gelecektir. Bu ekranda iade etme sebebinizi seçmenizi isteyecektir.

Pin

Seçeceğiniz iade sebebini belirledikten sonra dilerseniz oyunla alakalı notlar girerek dilerseniz hiçbir şey yazmadan talebi gönder seçeneğine tıklayarak iade talebini oluşturmuş olursunuz.

Pin

İade İşlemi Sonrası Kaç Gün Sonra Ücret İadesi Olur?

Bir oyunu iade talebinde bulunduğunuzda iade talebiniz onay sürecine girecek ve kayıtlı E-mail adresinize bilgisi gelecektir. İade işlemi onay süreci sona erdikten sonra onaylanan iade talepleri için ücret iadesi 1 hafta içerisinde steam içerisinde bulunan Steam Cüzdanınıza iade edilecektir.

Steam Cüzdana İade Edilen Para Çekilebilir mi?

Steam Cüzdana iade edilen paranızı kartınıza geri çekemezsiniz. Onun yerine Steam içerisinde başka oyunlar satın alabilir veya steam içerisinde yer alan oyunlar içerisinde alışveriş yapabilirsiniz. Ancak Steam Cüzdanınıza son 14 gün içerisinde para yükleyip hiçbir harcama gerçekleştirmediyseniz bu paranın iadesi için Steam Destek bölümünden başvurarak geri alabilirsiniz. 14 günü aşmış veya harcama yapılmış olan paraların iadesi yapılmamaktadır.

Hediye Edilen Oyunların İade Talebi Nasıl Olur?

Bir kişiye oyun hediye ettiniz ancak bu oyunun iade edilmesini istiyorsunuz. Bu hediye edilen oyunlar için yukarıda anlatılan adımları izleyerek iade talebi başlatabilirsiniz. Bu iade talebiyle birlikte hediye edilen kişiye bir onay mesajı gidecektir ve ancak hediye ettiğiniz kişinin bu oyunun iadesini onaylaması halinde bu oyunun ücreti tarafınıza iade edilebilir. Eğer hediye ettiğiniz kişi bu talebi reddederse maalesef hiçbir ücret iadesi alamazsınız. Bu yüzden hediyelerinizi kime göndereceğinizi dikkatli seçin.

DLC Paketlerinin İadesi Nasıl Olur?

Steam içerisinde satın aldığınız DLC paketlerininde iadesini talep edebilirsiniz. Ancak bu iade talebi içinde 14 günü aşmamış ve 2 saati aşmamış oyun süresi şartlarına uymanız gerekmektedir.

Oyun Müzikleri ve Videoların İadesi Nasıl Olur?

Steam platformunda yer alan oyun müzikleri ve videoları (Film veya kısa film) iade etmeniz mümkün değildir. Ancak paket olarak bir oyunla beraber bu müzikleri veya videoları satın almışsanız aynı şekilde iadesini gerçekleştirmeniz mümkündür.

Oyun İçi Satın Alımların İadesi Nasıl Olur?

Oyun içerisinde satın aldığınız bir eşya veya görünümü (Skin) 48 saat içerisinde kullanmamış olmanız şartıyla iade edebilirsiniz. Aynı zamanda satın alınan eşyanın değiştirilmemesi ve transfer edilmemesi gerekmektedir.

Steam İçerisinde Yer Alan Yenilenebilir Aboneliklerin İadesi Nasıl Olur?

Steam içerisinde yer alan yenilenebilir abonelikler kullanılmadığı, içerisinde yer alan herhangi bir oyunun oynanmadığı ve abonelik sayesinde verilen görünüm veya eşyanın kullanılmadığı bir durumda ilk 48 saat içerisinde aboneliğinizi iade edebilirsiniz. Aboneliğin otomatik yenilenmesi halinde bu iade işlemini gerçekleştirebilirsiniz

Steam Paketlerinin İadesi Nasıl Olur?

Steam içerisinde satın aldığınız Paketler içerisinde yer alan oyunların toplam oynanma sürelerinin 2 saati geçmemesi, oyun içerisinde yer alan görünüm veya eşyaların transferinin gerçekleşmemiş olması ve kullanılmamış olması durumunda tam ödeme alabilirsiniz. Ancak Steam iade işlemi sırasında size tam ödeme alıp alamayacağınızı size bildirecektir.

Yorum yapın